Da li razumijemo koliko je njuškanje važno za pse? - Ines - Holly

Google Translate

srijeda, 10. svibnja 2023.

Da li razumijemo koliko je njuškanje važno za pse?



Psi u velikoj mjeri definišu svijet putem čula mirisa koje je mnogo jače od našeg. Nema psa koji ne uživa u korištenju svog oštrog njuha, jer svaki pas želi da iskoristi sva svoja čula kako bi bio u ravnoteži.

Kao što mi želimo sve da vidimo, on želi sve da pomiriše. Osim same znatiželje njuškanje za pse predstavlja mentalnu stimulaciju odnosno potiče ih da razmišljanju. Što više informacija pas prikupi to će pas više biti time zaokupljen.

Njuškanje pse čini sretnima.

Zaustavljamo se ispred izloga pogledamo proizvode a psi se zaustavljaju na uglovima kuća, kod saksija, bandera, drveća… Njuškanjem doživljavaju okolinu na svoj način kao npr. ljudi kada sjede na klupi u parku i posmatraju prirodu kojoj se dive. Psi su daleko superiorniji jer mogu namirisati prošlost - ko je hodao nekim putem i budućnost – kada npr. dolazi oluja. Psi mogu osjetiti miris vremena, uvijek su u blizini vrata kada dolazimo kući, jer znaju koliko dugo nas nije bilo u smislu da osjete koliko je našeg mirisa još uvijek prisutno.

Šetnja bez mirisa jednako je uzbudljiva za psa kao i gledanje filma sa povezom na očima za nas, zbog toga se trebamo zapitati da li dopuštamo našim psima da dovoljno njuškaju ili želimo brzo završiti svakodnevnu šetnju i vratiti se kući?

1 komentar:

  1. Imaju šesto čulo i na njega se najviše oslanjaju 😀

    OdgovoriIzbriši

Hvala što ste posjetili ovaj blog i što komentarišete isti.