Brnjica - Da ili Ne? - Ines - Holly

Google Translate

nedjelja, 23. svibnja 2021.

Brnjica - Da ili Ne?

Vlasnici pasa obično stavljaju psu brnjicu zbog straha da će pas nekoga ugristi. Također neki vlasnici uz pomoć brnjice žele da spriječe psa da pojede sve što ponjuši, na taj način brnjica ima pozitivan efikat u smislu da je mnogo puta spasila psa od trovanja. Brnjica treba da bude udobna za psa i sigurna, u veličini i u obliku njuške, da ne žulja, da nije teška, da sprječava ugriz, ali i omogućava psu da diše

Za velike pse najčešće se koriste metalne brnjice, jer su i najsigurnije zbog toga što ih pas ne može uništiti. Osim metalnih postoje i kožne brnjice za "radne" pse, kao i plastične brnjice koje su laganije i pogodne su za manje pse. 

Ukoliko izvodite na javna mjesta psa koji treba da nosi brnjicu, a ne koristi istu, prema Zakonu o javnom redu i miru Kantona Sarajevo možete dobiti novčanu kaznu od 500 KM do 1.500 KM. 

Članom 327. Krivičnog zakona FBiH predviđene su i krivične sankcije za nesavjesno čuvanje pasa, ako je pas bez brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez izravnog čuvanja izazvao opasnost za život ili tijelo ljudi ili imovinu, vlasnik psa će se kaznit novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci. Ako je predhodno navedenim krivičnim djelom neka osoba tjelesno ozlijeđena, vlasnik psa će se kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Broj komentara: 7:

  1. Skoro pa niko ne postuje nosenje brnjice tako da bi sigurno trebalo vise kontrole

    OdgovoriIzbriši
  2. ko ce procjeniti kojem psu treba brnjica kojem ne treba

    OdgovoriIzbriši
  3. sve zavisi kako je ko odgojio psa, za one koji prave problem svakako treba ova brnjica da ostale ne ugroze

    OdgovoriIzbriši
  4. Moj pas uvijek nosi brnjicu jer ga svi nekako cudno gledaju kad seta, on je tornjak ali ko beba mala, nikad ne bi nekoga ugrozio.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne, nikako ne podrzavamo ove brnjice

    OdgovoriIzbriši
  6. veliko DA obavezno trebaju brnjicu nositi cuke koje potencijalno mogu ugroziti nekoga

    OdgovoriIzbriši

Hvala što ste posjetili ovaj blog i što komentarišete isti.