Zima i psi - Ines - Holly

Google Translate

subota, 26. prosinca 2020.

Zima i psi

Pseće krzno psima pruža dobru zaštitu od hladnoće. Dugodlaki, oštrodlaki psi, psi s poddlakom i debljim slojem masnog tkiva, bolje podnose hladnoću od kratkodlakih pasa s tanjim slojem masnog tkiva. Zbog toga je kratkodlakim psima i psima bez poddlake potrebno pripremiti adekvatnu odjeću za zimu kao što su kaputići, jaknice ili skafanderi. 


Za zaštitu šapa, prije izlaska mogu se koristiti specijalne kreme na bazi propolisa ili nevena, kako bi se šapice zaštitile od soli a od koristi su i čizmice za pse. 


Ukoliko pas drhti, ubrzava se metabolizam kako bi se održala tjelesna temperatura i to je znak da mu je hladno i da želi kući. Promjena hladno-toplo kod pasa može uzrokovati sušenje i perutanje kože, pa se zbog toga zimi preporučuje upotreba ovlaživača prostora. Snijeg jeste zabavan za pse ali je i opasan u smislu da psi ne bi trebali da jedu snijeg jer se mogu prehladiti i pojesti zajedno sa snijegom razne bakterije i viruse. Zimski period zahtjeva i osiguranje dodatne količine kalorija kod pasa, jer se tokom šetnje zimi troši više energije, pa je preporučljivo povećati dozu hrane.



Broj komentara: 6:

Hvala što ste posjetili ovaj blog i što komentarišete isti.